26. maaliskuuta 2012

Viikate - Petäjäveräjät


Viikatteen uusi albumi Petäjäveräjät julkaistaan vasta tänä keskiviikkona, mutta silti hieman erikoisesti koko levy on ollut kuultavissa ilmaiseksi ennakkoon Infernon sivuilla. Bändin yhdeksättä albumia onkin saanut odotella Viikatteen mittapuulla jo melko pitkään, joten onko pidempi muhimisaika tuonut levyyn mureutta vai onko se kuivunut kasaan?

Kyllähän tämä toimii. Pyörää ei olla lähdetty keksimään uudelleen, vaan tuttuja kuvioita mennään edelleen. Synkistelyä on tällä kertaa vähennetty, ja en tiedä onko vuodenajalla jotain tekemistä asian kanssa, mutta tämä kuulostaa keväiseltä ja toiveikkaalta. Vaikka nyky-Viikate onkin mennyt osittain rokkikukkoiluksi niin parissa biisissä on kuultavissa Noutajan valssin aikaista laahaavaa jynkytystä, joka on vain plussaa.

Kokonaisuutena levy on toimiva. Työmies erottuu joukosta erikoisen tarinankerrontamuotonsa takia, jota yhtye kokeili edellisellä EP:llä Kouvostoliiton laulun muodossa. Siinä tämä oli helpommin lähestyttävissä, kun Työmies vaatii useamman kuuntelun avautuakseen kunnolla. Juustoinen balladi Syysvedet on yksi levyn kohokohdista, joka toimisi vaikkapa Silmun esittämänä. Taivas kielletty ei tarjoa yhtä päräyttävää päätöstä levylle, kuin Kuu kaakon yllä oli, mutta sisältää sitäkin mauttomammat synaviulut.

Viikate on jälleen tehnyt levyn, joka vaatii aikaa avautuakseen kunnolla, mutta tulee kestämään kulutusta pidemmän aikaan. Levy onnistuu luomaan mieleen kuvan täydellisestä kevätillasta mökin rannalla auringon laskiessa ja koivun tuoksuessa. Kunnes katsoo ikkunasta ulos ja näkee karun, harmaan todellisuuden. 4 ½/5.

1 kommentti:

Jukka Mäkelä kirjoitti...

Aivan mainio video und kipale