28. maaliskuuta 2012

Japanilaisia tarinoita taskussa

Kairosoft, tuo japanilainen peliyhtiö, on iskostunut tekemään pieniä ja kevyitä, mutta samalla myös monipuolisia ja hauskoja strategiapelejä mobiililaitteille. Pelit vaihtelevat teemoiltaan hyvin paljon toisistaan ja pelattavuus vaihtelee SimCitymäisistä rakentelupeleistä urheilullisiin tiimin kokoamiseen ja sen kehittämiseen. Pelit eivät sinällään ole vaikeita. Alussa toki on hankalampaa, kun ei ole resursseja eikä kunnollisia rakennuksia/ihmisiä. Loppua kohden kuitenkin yleensä pelaaja on voittamaton ja sitä pelaa odotellen "loppua". Peli päättyy pelistä riippuen tiettyyn vuoteen, jolloin lasketaan pisteet. Peliä periaatteessa voi pelata loputtomiin myös pistelaskun jälkeen, tai sitten aloittaa alusta ja yrittää päihittää oma high score. Omasta mielestä tässä ei ole mitään järkeä ja pelit meneekin lähinnä kertakäyttöviihteestä. Mutta silti näiden parissa viihtyy kauemmin ja sisältävät enemmän syvyyttä kuin keskiverto kännykkäpeli.

Ajattelin luoda yleiskatsauksen niihin peleihin, joita itse olen kokeillut. Varoituksen sana: Nämä ovat pirun addiktoivia.

Game Dev Story

Peli joka aloitti tämän kaiken. Kyseessä on peli, jossa tehdään pelejä. Omille tekeleille valitaan alusta, teema ja genre, jonka jälkeen tiimi alkaa työtämään peliä. Henkilökuntaa voi maksimissaan olla 4-8 (riippuen omasta tasosta), joten heitä täytyy kouluttaa tai palkata osaavampaa väkeä, koska heidän taito vaikuttaa eniten pelien lopputulokseen. Valmis peli menee lehdistön arvioitavaksi japanilaisen Famitsu-lehden tyyliin (neljä arvostelijaa antaa 1-10 pistettä), jonka jälkeen se menee myyntiin ja uuden pelin kehitys voi alkaa. Peli on ottanut vaikutteita oikean maailman yhtiöistä ja laitteista, joten jos tuntee alan historiaa niin tietää mille laitteille kannattaa tuotteensa kehittää.

Suosittelen kaikkia aloittamaan tästä pelistä.

Hot Spring Story

Tässä pelaajan tehtävä on rakentaa viihtyisä ja tuottava kylpylä. Eri asiakkaan pitävät eri asioista ja kun heitä on miellyttänyt tarpeeksi niin saa avattua uusia rakennuksia, esineitä tai asiakasryhmiä.

Japanilaisen kylpylän rakentaminen on teemana aika omituinen länsimaalaiselle. Hankin tämän lähinnä sen takia, että aikoinaan tämä oli ainoa Kairosoftin peli Game Devin lisäksi. Nykyään on parempia vaihtoehtoja tarjolla.

Grand Prix Story

Moottorin jyrinää ja pakokaasun hajua! Kilpa-ajo tuntuu alkuunsa oudolta aiheelta, mutta on toimiva paketti. Game Devin tapaan tässäkin kasataan tiimi, joka tekee tuotteen (auto), mutta tällä kertaa sitä ei myydä ja aleta tekemään uutta vaan sillä ajetaan kilpaa. Pelaaja voi ottaa osaa joko yksittäisiin kisoihin tai sitten kokonaiseen grand prixiin, jossa kisoista voittaa pisteitä ja kauden päätteeksi kruunataan mestari. Itse ajamiseen pelaaja ei voi vaikuttaa millään tavalla, vaan kaikki on kuskin ja auton taidoista kiinni. Autoa voi päivittää erilaisilla osilla tai sen voi tuhota resursseiksi ja tehdä uusi.

Tässä vaikeustaso nousee aika hyvin pelin edetessä, että missään vaiheessa kisat eivät ole täysin läpihuutojuttuja (ellei pelaa alkupään kisoja uudestaan). Kisojen seuraaminen tosin muuttuu äkkiä pitkäveteiseksi ja toivoisikin, että pikakelaustoiminnon saisi käyttöönsä jo ensimmäisen pelikerran aikana.

Pocket League Story

Tällä kertaa manageroidaan jalkapallojoukkuetta. Peli yhdistelee yhtiön muiden pelien ominaisuuksia ottaen tiimin hallinnan ja rakentelun ja yhdistäen ne kevyesti toisiinsa. Rakennuksista saa rahaa ja resursseja joita voi käyttää pelaajiensa kouluttamiseen. Itse ottelut on Grand Prixin tyyliin tekoälyn ohjastamia, eikä pelaaja voi muuta kuin tökkiä silloin tällöin syntyvät aurat päälle, jolloin sen pelaajan ominaisuudet on hetkellisesti parempia. Puoliajalla voi halutessaan vaihtaa kokoonpanoa tai muodostelmaa. Jalkapalloa pelataan vankilasäännöin eikä punaisia saati keltaisia kortteja jaella, vaan pelaajat kaatelevat toisiaan minkä kerkeävät.

Vaikeustaso pysyy ihan hyvänä siihen asti, kunnes on kouluttanut yhden pelaajan nopeuden ja potkaisun sataseen, jolloin se yleensä tekee vähintään hattutempun mitä tahansa vastustajaa vastaan. Siihen asti otteluita on vähän mielenkiintoisempi seurata Grand Prixiin verrattuna, mutta nopeutusta olisi silti kaivannut.

Dungeon Village

Peli yrittää kunnianhimoisesti tuoda keskiaikaisen roolipelin taskukokoon. Pelaaja laajentaa kyläänsä ja varustaa ritarit, maagit ja pellet (kyllä, pellet) paremmin varustein ja asein ja passittaa heidät tappamaan örmelöitä ja koluamaan luolastoja aarteiden toivossa. Peli on itselläni vielä hieman kesken, mutta selkeästi monipuolisin pelaamistani Kairosoftin peleistä.


Eikä tässä ole vielä edes kaikki Story-tuoteperheen tekeleet, vaan lisää löytyy Androidin sekä Applen app-storesta. Tarjonta vaihtelee laitteiden välillä hieman ja lisää tulee sitä mukaan mitä niitä saadaan käännettyä englanniksi. Näistä irtoaa pikkurahalla moniksi tunneiksi pelattavaa. Kannattaa peli valita melkeimpä itselle sopivamman teeman perusteella, mutta oma suositukseni on Game Dev Story. Se on simppelein mutta toimivin.

2 kommenttia:

Niko kirjoitti...

Voi veljet! Alko nuo jalkapallo ja kilvanajo-pelit kiinnostammaan. Mille laitteelle nuita siis saapi?

S. Kauppinen kirjoitti...

Androidin marketista (vai mikä Play-kauppa nyt nykyään onkaan) ja Applelle kans niitä saapi, mutta en tiiä mille laitteille käy.

Ois kyllä vielä voinut mainita, että ainakin Androidille noista kaikista on ilmaset lite-versiot, joissa pääsee pelaamaan ensimmäiset vuodet.